Kari Ikan yang Sedap dan Simple
Kari Ikan yang Sedap dan Simple

Kari Ikan yang Sedap dan Simple

Posted on

swampdawamp.info –¬†Halba atau biasa disebut dengan nama Fenugreek ialah salah satu jenis rempah yang biasanya terdapat dalam masakan tempatan kerana rasanya dan keharumannya yang agak ketara dan membangkitkan bau yang wangi pada makanan. Akan tetapi pengetahuan dan kegunaan halba dalam perubatan jarang diperdengarkan. Beberapa orang yang ahli dalam bidang perubatan telah berkata: “Sekiranya mereka mengetahui kelebihannya, mereka akan membeli halba dengan harga emas.”.

Kari Ikan yang Sedap dan Simple
Kari Ikan yang Sedap dan Simple

Hingga begitu anggapan dan penilaian yang tinggi terhadap herba dan rempah halba. Diosgenine dalam halba merangsangkan penghasilan hormon estrogen dalam wanita dan oleh sebab itu herba ini menambahkan pengeluaran susu ibu sehingga 900% dalam masa sehari dua sahaja. Melegakan segugut kerana bahan aktif dalam halba merihatkan otot-otot dan mengelakkannya daripada kekejangan. Membesarkan payudara, kesan dari penambahan hormon estrogen. Melegakan simtom-simtom menopos.

Itulah tadi sedikit penjelasan tentang manfaat halba. Hari ini saya akan berkongsi tentang Kari Ikan yang Sedap dan Simple. Okey jom semak sahaja resepinya langsung…

Bahan-bahan :

  • 3 ekor ikan kembong saiz besar (guna ikan lain pun boleh)
  • 3 sudu besar cili kisar/ serbuk cili
  • 5 sudu besar rempah kari ikan

Bahan2 Kisar :

  • 3-4 biji bawang merah
  • 4 biji bawang putih
  • 1 biji bawang besar
  • sedikit lada hitam (letak 1 sudu kecik serbuk lada hitam)

Bahan2 Mayang :

  • 3 biji bawang putih
  • daun kari 2 tangkai (Jangan leraikan)
  • 1 labu bawang besar dimayang halus
  • sedikit halba campur
  • air asam jawa lebihkan sedikit (MaDiHaA guna 2 sudu besar asam jawa + air ambil jusnya)
  • garam secukup rasa
  • air secukupnya utk kuah

Bahan Rampai :

  • Terung bulat
  • Kacang bendi
  • Cili hijau
  • Buah tomato

Cara-cara :

  1. Panaskan minyak dan tumis bahan2 yg dimayang dengan halba campur. Setelah agak layu masukkan cili kisar, bahan mesin. Kemudian masukkan rempah kari ikan. Masukkan 2 tangkai daun kari…jgn ceraikan daun tu..sbb batang daun kari tu akan memberi aroma yg sedap pada kari kita. Masak sehingga hilang bau rempah tu… masukkan air jika rempah nampak kering.
  2. Setelah rempah dah masak dan hilang bau, masukkan air asam jawa yg ditapis, air secukupnya ikut kepekatan kuah yg disukai…masukkan garam.
  3. Setelah mendidih, masukkan terung bulat. Masak sampai agak2 terung lembut barulah masukkan bendi & ikan. Masakkan sekejap sahaja supaya tak nak ikan masak terlalu lama dan hancur. Paling akhir masukkan tomato. Rasakan apa yg kurang bolehlah ditambah. Bila bendi lembut bolehlah matikan api.Sedia utk dihidangkan.

Mudah sahaja kan resepinya yang saya kongsikan di atas, pasti kalian bisa cuba Kari Ikan yang Sedap dan Simple at home. Semoga bermanfaat dan Selamat Mencuba!!

Halba di percaya dapat mempermudahkan proses bersalin bagi para ibu yang hendak melahirkan. Halba bagi kaum lelaki, halba dipercaya dapat menambahkan hormon testosterone dan ini merangsangkan untuk keinginan seks, mengelakkan ejakulasi awal dan melegakan kesakitan di bahagian prostat. Halba jugs dapat merawat masalah usus, cirit-birit, batuk, sakit tekak, bronkitis, mencairkan kahak, ulser, masalah kulit, melecur, bisul, ekzema, gout dan athritis. Kajian terkini mendapati bahwasanya halba juga dapat menurunkan kadar kolesterol dan kandungan gula dalam darah. halba memperlahankan penyerapan gula ke dalam perut dan merangsangkan pengeluaran insulin.

Blog ini ialah kumpulan dari pelbagai koleksi resepi-resepi masakan Kari yang Sedap dan Lazat. Tujuan utama dari blog ini ialah untuk mengongsikan resepi-resepi Kari ke seluruh masyarakat Malaysia. Jika anda sudi, sila cuba resepi-resepi dari blog ini. Jangan lupa share ke kawan-kawan dan sanak family ye. Semoga resepi dari blog ini dapat berguna dan selamat mecuba. Terimakasih dan Semoga Berjaya.

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *