Resepi Daging Kari yang Mudah Dicipta
Resepi Daging Kari yang Mudah Dicipta

Resepi Daging Kari yang Mudah Dicipta

Posted on

swampdawamp.info – Di antara khasiat bunga cengkih ialah melegakan kesakitan. Jika sahaja sedang mengami sakit gigi, anda di sarankan untuk mengambil lebih kurang 20 kuntum bunga cengkih dan digoreng dengan apa saja jenis minyak sehingga mendidih, apabila telah sejuk, lepastu ambil putik kapas atau apa saja untuk menitikkan/menyapu minyak cengkih tadi ke tempat gigi (lubang) yang sakit. Insya ALLAH kesakitan akan reda atau kalau anda bernasib baik akan hilang terus untuk beberapa bulan. Bunga cengkih juga sangat baik untuk proses menguatkan ingatan.

Resepi Daging Kari yang Mudah Dicipta
Resepi Daging Kari yang Mudah Dicipta

Ubat minda FAQEH keluaran Perniagaan Qurba, menggunakan bahan cengkih sebagai salah satu bahan untuk mencerdaskan minda. Dalam kegunaan sehari-hari anda boleh mengulum sekuntum cengkih seperti gula-gula. Petua ini telah diamalkan oleh banyak ulama’, termasuk Tuan Guru Haji Hashim Pasir Tumbuh, sebagaimana yang dinyatakan kepada seorang muridnya. Dalam kitab perubatan Melayu lama bertulisan jawi dinyatakan bahawa cengkih menjadi ubat untuk menguatkan paru-paru.

Itulah tadi sedikit tentang manfaat cengkih. Hari ini saya akan berkongsi tentang Resepi Daging Kari yang Mudah Dicipta. Okey jom semak sahaja resepinya langsung…

Bahan-bahan :

  • 800gm daging – potong nipis & kecil. Senang dan cepat nak empuk.
  • 3 – 4 ulas bawang merah – dihiris halus
  • 2 – 3 biji kentang – potong ikut selera nak belah berapa. Jangan besar sangat lak
  • 3 sudu besar rempah kari – dibancuh dengan sedikit air menjadi pes
  • 2 biji bunga lawang
  • 2 ulas bawang putih – dihiris halus
  • 1 kotak santan segera – terpulang pada citarasa kepekatan kuah kari uolss.
  • 1 batang kayu manis
  • 1 biji cengkih
  • Halia – 1 inci – dihiris halus
  • Garam secukup rasa
  • Sedikit air – ikut citarasa nak kuah pekat & banyak mana
  • Daun kari beberapa helai

Cara-cara memasak :

  1. Bersihkan daging dan hiris daging menjadi kepingan kecil dan nipis. Rebus daging tersebut sehingga empuk, Nina rebus guna kuali magic pan Ikan, sangat cepat empuk dan menjimatkan masa. Dah empuk asingkan. Air rebusan daging jangan buang yea… Nanti nak masukkan dalam kuah kari tu semula.
  2. Panaskan minyak dan tumis kayu manis, bunga lawang, cengkih sampai naik bau dan kemudian masukkan bawang merah, bawang putih dan halia yang telah dihiris. Tumis sehingga layu dan naik bau.
  3. Selepas itu, masukkan pes kari (serbuk kari yang dah dibancuh dengan sedikit air) bersama daun kari. Tumis hingga berbau wangi dan terbit pecah minyak.
  4. Masukkan daging yang dah direbus tadi bersama air. Masak hingga mendidih. Kuantiti air terpulang pada citarasa masing-masing. Biarkan mendidih sebentar. Nina suka kuah kari yang pekat so airnya sikit. Kuah pekat sedap buat cecah sama roti.
  5. Masukkan kentang yang telah dipotong tadi, masak hingga kentang hampir empuk.
  6. Kemudian masukkan santan. Kuantiti santan juga terpulang pada citarasa masing-masing.
  7. Akhir sekali masukkan garam secukup rasa. Tutup api dan sedia dihidangkan…

Mudah sahaja kan resepinya yang saya kongsikan, pasti kalian bisa cuba Resepi Daging Kari yang Mudah Dicipta at home. Semoga bermanfaat dan Selamat Mencuba!!

Semasa saya berkunjung ke Parit, Perak (ramai beno rakyat Perak, sampai terpaksa duduk dalam parit, kat dinding pun duduk juge), saya bertemu dengan seorang kakitangan kerajaan yang bercerita bahawa ada seorang tua yang yang selalu menghisap daun rokok dengan bunga cengkih tanpa menggunakan tembakau. Apabila di periksa kesihatannya didapati bahawa paru-paru tok che kita tu amat sangat sihat, tiada yang sepertinya.

Doktor Muzaffar Ahmad Al Mausiliyy menulis di dalam bukunya bahawa bunga cengkih dapat menambah nafsu shahwat iaitu bunga cengkih sebanyak 1 gram dtumbuk sampai halus lepastu dicampur dalam secawan air dan di minum selama dua kali dalam seminggu.

Al Antaki berkata bahawa cengkih dapat membangkitkan shahwat lebih-lebih lagi apabila kita mencampurkannya dengan susu kambing.

Blog ini ialah kumpulan dari pelbagai koleksi resepi-resepi masakan Kari yang Sedap dan Lazat. Tujuan utama dari blog ini ialah untuk mengongsikan resepi-resepi Kari ke seluruh masyarakat Malaysia. Jika anda sudi, sila cuba resepi-resepi dari blog ini. Jangan lupa share ke kawan-kawan dan sanak family ye. Semoga resepi dari blog ini dapat berguna dan selamat mecuba. Terimakasih dan Semoga Berjaya.

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *