Resepi Kari Ayam yang Sedap dan Mudah Dicipta
Resepi Kari Ayam yang Sedap dan Mudah Dicipta

Resepi Kari Ayam yang Sedap dan Mudah Dicipta

Posted on

swampdawamp.info – Serai merupakan tanaman yang mudah tumbuh. Selain digunakan untuk masakkan,serai juga digunakan untuk tujuan perubatan. Banyak khasiat terdapat didalam serai. Ia mampu melegakan sakit otot, sendi dan memanas serta boleh mengatasi masalah angin di dalam tubuh badan. Serai juga boleh menurunkan kadar kolesterol (LDL),mengurangkan asid urik, merangsang pencernaan dan mengurangkan tekanan darah. Serai juga diketahui berkhasiat sebagai diuretik, meredakan kejang-kejang otot dan anti-rematik.

Resepi Kari Ayam yang Sedap dan Mudah Dicipta
Resepi Kari Ayam yang Sedap dan Mudah Dicipta

Caranya membuatnya iaitu dengan merebus akar serai dalam 5gram kemudian minum air rebusan segelas. Amalkan meminum air rebusan akar serai 2 kali sehari. Penggunaan daun serai juga sudah tidak asing dalam bidang kosmetik. Kandungannya membantu untuk menghilangkan jerawat dan dijadikan sebagai penyegar wajah. Setiap 100 gram serai dipercayai mengandungi anti oksidan untuk pencegah penyakit kanser. Elemen semulajadi yang terdapat dalam serai dipercayai boleh mematikan sel kanser aktif tanpa merosakkan sel sihat.

Itulah tadi sedikit penjelasan tentang manfaat serai yang dapat kami paparkan. Sekarang saya akan berkongsi tentang Resepi Kari Ayam yang Sedap dan Mudah Dicipta. Jom kita semak langsung resepi.

Bahan-bahan :

  • ½ ekor ayam
  • 700 ml santan cair
  • 10 biji bawang merah (dikisar)
  • 8 helai daun kari
  • 5 sudu serbuk kari
  • 3 sudu besar minyak masak (untuk menumis)
  • 2 biji bawang putih(dikisar)
  • 5cm kunyit hidup(dikisar)
  • ½ cm halia(dikisar)
  • 2 tangkai serai (ambil bahagian putihnya dan ketuk-ketuk)
  • 1 asam keping
  • ½ kulit kayu manis
  • Garam/kicap manis secukup rasa.
  • 125ml santan pekat
  • 2 sudu cili kering yang sudah dikisar.

Cara-cara :

  1. Bersihkan ayam dan potong mengikut kesukaan.
  2. Panaskan minyak dalam api yang sederhana, masukkan kulit kayu manis, bawang merah, bawang putih, halia,kunyit hidup dan cili kering yang sudah dikisar .
  3. Kacau, dan masukkan serai dan serbuk kari. Kacau hingga sebati.
  4. Setelah itu, masukkan potongan ayam, kacau sampai ayam tersebut sebati bersama rempah ratus tersebut.
  5. Kemudian masukkan santan cair. Didihkan sambil dikacau sekali sekala.
  6. Masak ayam tersebut sampai empuk. Jika belum empuk tambahkan sedikit air dan masak terus sehingga empuk.
  7. Setelah itu masukkan santan pekat, biarkan mendidih dan pekat .
  8. Terakhir, masukkan garam/kicap manis secukup rasa,daun kari serta asam keping.
  9. Jika sudah sebati semuanya, biar mendidih selama 2 minit.
  10. Ok, dah masak. Sedia untuk dihidangkan bersama nasi panas.

Mudah sahaja kan resepinya yang saya kongsikan, pasti kalian bisa cuba Resepi Kari Ayam yang Sedap dan Mudah Dicipta at home. Semoga bermanfaat dan Selamat Mencuba!!

Serai dapat membantu melancarkan pemubuangan air kecil sekaligus membersihkan organ pencernaan, hati, pankreas, pundi kencing dan buah pinggang. Teh serai dipercayai dapat mengatasi gangguan pencernaan, sakit perut, perut berangin, kejang usus dan cirit birit. Serai membantu mengurangkan angin dalam usus sekaligus mencegah pembentukan gas berlebihan. Bagi perokok masalah gigi kuning memang biasa kita lihat tapi ini akan menganggu penampilan sesorang.

Jangan risau kawan, tumbuk halus 2 batang serai yang dipotong kecil dan campur sedikit kapur dan gosok pada gigi. Lakukan 3 kali seminggu dan lihat perubahannya. Kita ni bila sakit gigi, sakit otot dan sendi mesti akan cari ubat tahan sakit atau pain killer. Apa kata selepas ni minum teh limau campur serai. Campuran limau dan serai juga dapat membantu sebagai ubat tahan sakit korang. Bila datang bulan, wanita memang akan mengalami masalah sengugut yang teruk. Ada tu sampai berguling-guling atas katil.

Apa kata amalkan teh serai setiap pagi masa datang bulan.Malah rasa nak muntah pun boleh hilang. Serai juga membantu untuk turunkan tekanan darah dan merangsang peredaran darah dengan lebih baik. Malah amalan minum segelas air serai setiap hari membantu menurunkan hipertensi. Serai memiliki kandungan zat anti-mikroba dan anti-bakteria. Kandungan tersebut berguna khususnya dalam mengubati infeksi(jangkitan) pada perut, usus, saluran najis dan luka. Serai juga banyak dipercayai dapat menyembuhkan berbagai macam penyakit seperti infeksi kulit, tipus, keracunan makanan, dapat juga menghilangkan bau badan.

Blog ini ialah kumpulan dari pelbagai koleksi resepi-resepi masakan Kari yang Sedap dan Lazat. Tujuan utama dari blog ini ialah untuk mengongsikan resepi-resepi Kari ke seluruh masyarakat Malaysia. Jika anda sudi, sila cuba resepi-resepi dari blog ini. Jangan lupa share ke kawan-kawan dan sanak family ye. Semoga resepi dari blog ini dapat berguna dan selamat mecuba. Terimakasih dan Semoga Berjaya.

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *