Resepi Kari Daging Mamak yang Mudah dan lazat di Amalkan
Resepi Kari Daging Mamak yang Mudah dan lazat di Amalkan

Resepi Kari Daging Mamak yang Mudah dan lazat di Amalkan

Posted on

swampdawamp.info – UBI KENTANG memang kesukaan ramai. Ia adalah salah satu jenis sayur yang dilengkapi dengan pelbagai vitamin yang diperlukan oleh tubuh. Di samping itu, ubi kentang bukan hanya sebagai salah satu sumber karbohidrat, malahan kandungan lain yang terdapat di dalamnya juga berguna untuk kecantikan terutama untuk merawat muka secara semulajadi. Antaranya, vitamin A, vitamin B, vitamin C, kalsium, fostor, potassium, protein, serat dan juga zat besi.

Resepi Kari Daging Mamak yang Mudah dan lazat di Amalkan
Resepi Kari Daging Mamak yang Mudah dan lazat di Amalkan

Ubi kentang boleh digunakan sebagai bahan semulajadi yang mampu mencegah penuaan semulajadi.Kandungan vitamin C, selain berguna sebagai antioksidan ia juga boleh membantu mencerahkan kulit serta menghilangkan kedutan-kedutan ataupun garis-garis halus pada muka. Kentang mempunyai khasiat yang mampu membuatkan mata yang penat dan sembab atau bengkak kembali bersinar. Parut, kemudian masukkan ke dalam kain nipis yang bersih, kemudian tuamkan ke kelopak mata.

Itulah tadi sedikit penjelasan tentang manfaat ubi kentang. Hari ini saya akan berkongsi tentang Resepi Kari Daging Mamak yang Mudah dan lazat di Amalkan. Okey jom semak sahaja resepinya langsung…

Bahan-bahan :

  • 500gm daging – yang ni ngam lah makan untuk 3-4 orang
  • 2-3 biji kentang – terpulang nak potong mazhab macam mana sekalipun
  • 1 labu bawang besar (dihiris halus)
  • 3 ulas bawang putih (dihiris halus)
  • 1 inci halia (dihiris halus)
  • 1 batang kayu manis
  • 1 biji cengkih
  • 2 biji bunga lawang
  • 1 kotak santan segera (sukatan tu terpulang nak pekat macam mana kari tu)
  • 2 paket kecik Rempah Kari Daging Mak Siti (dibancuh dengan sedikit air)
  • Garam secukup rasa
  • Sedikit air – terpulang nak kuah cair macam mana
  • Daun kari beberapa helai

Cara-cara memasak :

  1. Bersihkan daging dan hiris daging tu nipis dan kecik kecik. Rebus daging sehingga empuk. Sebabkan aku guna periuk Noxxa, cepatlah sikit proses nak empuk tu. Kalau rebus biasa, lama sikit.
  2. Air rebusan daging tu ketepikan dulu, nanti nak tambah dalam masakan semula.
  3. Panaskan minyak dan tumiskan bunga lawang, cengkih dan kayu manis sehingga naik bau Masukkan bawang merah, bawang putih dan halia – Tumis sampai layu dan naik bau (Kalau nak kari tu rasa lagi pedas, masa ni campurkan cili giling)
  4. Masukkan pes kari (serbuk rempah kari yang dah dibancuh dengan air tu) , lepastu masukkan daun kari juga. Tumis sampai lah pecah minyak
  5. Masukkan daging yang dah rebus tadi tu, masak sampai mendidih .
  6. Masukkan kentang, masak kentang sehingga empuk
  7. Masukkan santan . Kalau rasa nak pekat, masukkan lebih . Takyah banyak banyak sangat la, tak elok haha
  8. Last sekali, alter rasa kari tu dengan garam . Biarkan kejap, lepastu dah siappppp!

Mudah sahaja kan resepinya yang saya kongsikan di atas, pasti kalian bisa cuba Resepi Kari Daging Mamak yang Mudah dan lazat di Amalkan at home. Semoga bermanfaat dan Selamat Mencuba!!

Kentang bakar dikatakan dapat mengurangkan jumlah lemak.Kita boleh ganti menu makan malam dengan menikmati kentang bakar bersama segelas air. Ubi kentang mengandungi vitamin B6 yang sangat berguna untuk menghilangkan stress yang bermula dari fikiran.

Blog ini ialah kumpulan dari pelbagai koleksi resepi-resepi masakan Kari yang Sedap dan Lazat. Tujuan utama dari blog ini ialah untuk mengongsikan resepi-resepi Kari ke seluruh masyarakat Malaysia. Jika anda sudi, sila cuba resepi-resepi dari blog ini. Jangan lupa share ke kawan-kawan dan sanak family ye. Semoga resepi dari blog ini dapat berguna dan selamat mecuba. Terimakasih dan Semoga Berjaya.

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *