Resepi Kari Daging Pekat yang Lazat dan Simple
Resepi Kari Daging Pekat yang Lazat dan Simple

Resepi Kari Daging Pekat yang Lazat dan Simple

Posted on

swampdawamp.info –¬†Anda sekrang tidak perlu lagi membeli produk kecantikan dengan harga mahal kerana dengan hanya menggunakan bahan semulajadi dan asli, Santan dipercayai dapat menyerlahkan lagi kecantikan anda. Harga santan pun cukup murah, malah santan selamat dipakai dan bebas bahan kimia. Jadi lepas ni, kalau dekat dapur ada lebihan santan tu, jangan dibuang ya. Jangan tak tahu. santan juga boleh dijadikan sebagai bahan pembersihl solekan. Caranya mudah sahaja. Cukup dengan mencampurkan santan bersama sedikit minyak kelapa, bersihkan wajah anda dan bilas dengan air bersih. Selain menanggalkan solekan, campuran santan dan minyak kelapa juga dapat melembabkan kulit yang kering. Amalan menyapu santan di kulit wajah akan menjadikan kulit menjadi anjal dan berseri. Ini di keranakan kandungan Vitamin C yang dimiliki santan dapat menjadikan kulit menjadi lebih elastic dan melambatkan proses penuaan.

Resepi Kari Daging Pekat yang Lazat dan Simple
Resepi Kari Daging Pekat yang Lazat dan Simple

Santan juga merupakan salah satu bahan yang dapat menyuburkan rambut. Kandungan lemak essential serta Vitamin E yang ada pada santan membantu rambut untuk tumbuh dengan lebih sihat sekaligus memberikan anda rambut yang lebat, lembut dan menawan. Caranya mudah sahaja. Cukup sapukan pati santan ke bagian kulit kepala dan urut selama 10 minit. Kemudian bilas dengan air bersih. Lakukan secara berkala untuk hasil yang terbaik. Santan juga boleh digunakan untuk merawat kulit yang kering dan dinaiki ruam. Sapukan santan di kawasan kulit yang kering dan biarkan selama 20 minit atau sehingga santan kering. Bilas dengan air bersih sambil digosok bagi membuang sel kulit mati. Lakukan secara kerap dan anda akan dapat rasai perbezaannya.

Itulah tadi sedikit penjelasan manfaat santan. Hari ini saya akan berkongsi tentang Resepi Kari Daging Pekat yang Lazat dan Simple. Okey jom semak sahaja resepinya langsung…

Bahan-bahan :

  • 500gm daging – dipotong kecil (aku buat ni campur ckit dgn daging tetel)
  • 3 biji kentang – di buang kulit dipotong
  • 2 biji bawang merah
  • 2 cawan santan pekat
  • 2 cawan air
  • 2 sudu makan cili giling
  • 1 ulas bawang putih
  • 1 cm halia
  • 1 pkt kecil serbuk kari daging
  • 1 sudu teh pes asam jawa
  • 1 sudu besar kerisik
  • gula dan garam secukup rasa
  • sedikit rempah tumis – kulit kayu manis, bunga lawang, cengkih dan buah pelaga

Cara-cara memasak :

  1. Bawang merah, bawang putih ditumbuk lumat. Tumiskan.. Bila dah kekuningan masukkan cili giling. Tumis sampai agak garing. Masukkan pes asam jawa dan sedikit air.
  2. Masukkan serbuk kari daging dan kerisik sekali. Tumis bahan2 sampai garing. Lepas tu masukkan daging dan secawan air, renihkan sehingga daging benar2 empuk.Masukkan kentang… tunggu sekejap.
  3. Lepas tu masukkan santan Biarkan mendidih dan sehingga kentang empuk dan kuah menjadi pekat. Jangan lupa perasakan dengan garam dan gula secukup rasa. Dah siap bolehlah diangkat.

Mudah sahaja kan resepinya yang saya kongsikan, pasti kalian bisa cuba Resepi Kari Daging Pekat yang Lazat dan Simple at home. Semoga bermanfaat dan Selamat Mencuba!!

Blog ini ialah kumpulan dari pelbagai koleksi resepi-resepi masakan Kari yang Sedap dan Lazat. Tujuan utama dari blog ini ialah untuk mengongsikan resepi-resepi Kari ke seluruh masyarakat Malaysia. Jika anda sudi, sila cuba resepi-resepi dari blog ini. Jangan lupa share ke kawan-kawan dan sanak family ye. Semoga resepi dari blog ini dapat berguna dan selamat mecuba. Terimakasih dan Semoga Berjaya.

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *