Resepi Kari Sardin yang Lazat dan Simple
Resepi Kari Sardin yang Lazat dan Simple

Resepi Kari Sardin yang Lazat dan Simple

Posted on

swampdawamp.info – Tahukah anda bahawa kentang merupakan salah satu sayur yang kaya dengan kebaikan dan pelbagai khasiat. Saiz kentang bersaiz sederhana (kira-kira 148 gram) yang sudah dibersihkan dan dimakan dengan kulitnya membekalkan 30% pengambilan vitamin C seseorang dan mengandungi lebih banyak potasium berbanding pisang. Kentang juga berada pada kedudukan paling tinggi dari segi kandungan potasium (antara 20 buah-buahan dan sayur-sayuran paling laris dijual di Amerika Syarikat).

Resepi Kari Sardin yang Lazat dan Simple
Resepi Kari Sardin yang Lazat dan Simple

Potasium baik untuk kesimbangan cecair sel dan meneutralkan kesan sodium yang tinggi bagi membantu kawalan tekanan darah. Menurut Pentadbiran Makanan & Ubat-ubatan Amerika Syarikat, makanan seperti kentang merupakan sumber potasium yang baik dan rendah sodium, membantu untuk merendahkan risiko tekanan darah tinggi dan strok atau angin akhmar. Kentang juga membekalkan dos sihat vitamin B6 untuk fungsi metabolisme. Ubi kentang juga mempunyai kandungan zat cecair yang membantu anda berasa kenyang lebih lama sehingga anda tidak mudah berasa lapar.

Itulah tadi sedikit penjelasan tentang manfaat ubi kentang. Hari ini saya akan berkongsi tentang Resepi Kari Sardin yang Lazat dan Simple. Okey jom semak sahaja resepinya langsung…

Bahan-bahan :

  • 1 Tin sardin *Tak kisah jenama apa. Janji sardin, Nak buat lebih, beli lah 2 tin
  • 3-4 ulas bawang merah (Dihiris)
  • 3 sudu cili boh/cili kisar *Kalau tak nak letak cili boh/kisar, boleh letak cili padi 4 biji
  • 2 Biji ubi kentang *ikut suka hati nak potong macam mana
  • 2 ulas bawang putih (Dihiris)
  • 2 sudu serbuk kari *Aku pakai sepeket sebab buat 2 tin
  • 1 Tangkai dau kari
  • 1 Biji tomato *Nak letak lebih pon tak apa
  • Sedikit halia *Agak-agaklah
  • Bendi
  • Air Asam Jawa
  • Garam

Cara-cara :

  1. Panaskan minyak dalam kuali. Tumis bawang merah, bawang putih, halia dan daun kari. Tumis sampai kekuningan dan naik bau.
  2. Masukkan serbuk kari yang dah dibancuh dengan cili kisar/cili boh dan goreng sampai rempah garing dan wangi.
  3. Masukkan santan dan air secukupnya. Dah sebati, curahkan ikan sardin dalam tin bersama sosnya sekali. Kalau tak suka sosnya, kau letak ikan ssardin jer lah. Tapi sos dia tu lah lagi sedap bila dah bergabung dengan kari dan santan.
  4. Perasakan dengan air asam jawa dan garam. Ikut suka hati korang lah nak kuah tu pekat atau cair. Letak ubi kentang. Bila ubi kentang dah empuk, masukkan tomato dengan bendi. Biarkan sekejap dan tutup api.
  5. Letak dalam pinggan kau yang paling cantik dan hidangkan atas meja

Mudah sahaja kan resepinya yang saya kongsikan di atas, pasti kalian bisa cuba Resepi Kari Sardin yang Lazat dan Simple at home. Semoga bermanfaat dan Selamat Mencuba!!

Kandungan seratnya yang tinggi bagus untuk sistem penghadaman terutama bagi anda yang berdiet. Bahkan, serat yang cukup tinggi dalam ubi kentang ini juga dapat mempercepatkan lagi proses penurunan berat badan. Sebagai sumber karbohidrat, ubi kentang juga akan menambah energi anda yang sedang mejalankan program diet. Energi ekstra ini boleh digunakan sebagai bahan bakar untuk anda bersenam ataupun melakukan aktiviti bersantai. Di samping itu, pengambilan ubi kentang juga dapat mengurangi kadar kolesterol.

Sebagai salah satu jenis sayur, ubi kentang juga dilengkapi dengan pelbagai vitamin yang diperlukan oleh tubuh. Antaranya, vitamin C dan B5 yang akan menjadikan anda lebih sihat ,segar dan ceria. Kandungan vitamin B6 pada ubi kentang membuat hormon adrenalin bertindak balas pada stress sehingga membuatkan tubuh anda jadi relaks dan lebih tenang. Selain kandungan vitamin, mineral, serta serat. Ubi kentang juga mengandungi zat ‘karotenoid’, yang sangat bermanfaat bagi kesihatan jantung dan organ organ internal tubuh yang lainnya.

Bahkan ia juga membantu mengurangi kanser prostat dan kanser rahim.Kandungan vitamin B yang tinggi memperkecilkan pembentukan tumor serta turut mengurango risiko penyakit gangguan saraf. Cuma bagi anda yang obesiti dan mempunyai penyakit diabetes anda tidak digalakkan memakannya. Ini adalah kerana ubi kentang banyak karbohidrat dan glukosa. Ubi kentang mengandungi vitamin C tinggi dan sangat baik untuk kesihatan kulit. Kandungan B kompleks serta mineral juga bagus untuk kulit.

Ubi kentang mentah yang diparut atau dilumatkan dan dicampur dengan madu, boleh berfungsi sebagai masker wajah dan mampu mengurangi pembengkakan serta lingkaran hitam di bawah mata. Membuat jus kentang bagi mengatasi jerawat juga boleh dilakukan sebagai alternatif merawat jerawat. Kandungan zat besi dan tembaga yang tinggi bagus untuk nutrisi otak. Selain itu, ubi kentang juga mempunyai kandungan penting iaitu B6 dan asid folat yang merupakan salah satu zat penting untuk meningkatkan kecerdasan otak.

Ubi kentang juga boleh digunakan sebagai salah satu cara untuk menurunkan tekanan darah tinggi. Ini adalah kerana kandungan vitamin C dan B yang cukup banyak di dalamnya dapat membantu. Namun, elakkan memakan ubi kentang secara berlebhan, terutama bagi anda yang menderita diabetis.Kandungan serat di dalam ubi kentang dapat membantu menurunkan kolesterol dan membantu meningkatkan fungsi insulin yang ada di dalam tubuh.

Blog ini ialah kumpulan dari pelbagai koleksi resepi-resepi masakan Kari yang Sedap dan Lazat. Tujuan utama dari blog ini ialah untuk mengongsikan resepi-resepi Kari ke seluruh masyarakat Malaysia. Jika anda sudi, sila cuba resepi-resepi dari blog ini. Jangan lupa share ke kawan-kawan dan sanak family ye. Semoga resepi dari blog ini dapat berguna dan selamat mecuba. Terimakasih dan Semoga Berjaya.

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *