Resepi Telur Dadar yang lazat
Resepi Telur Dadar yang lazat

Resepi Telur Dadar yang lazat

Posted on

swampdawamp.info –¬†Lada sulah atau dikenal juga dengan nama lada putih iaitu merupakan salah Satu Rempah Yang Penuh dengan pelbagai khasiat dalam bidang kesihatan. Lada sulah mengandungi zat capsaicin yang turut terdapat dalam cili padi, yang bersifat anti inflamasi. Lada sulah mempunyai khasiat tersendiri sama seperti lada hitam juga. Lada sulah dipercaya dapat membantu dalam membakar lemak dalam tubuh sehingga membantu menurunkan berat badan. Ternyata lada sulah dapat membantu dalam mengubati sakit kepala.

Resepi Telur Dadar yang lazat
Resepi Telur Dadar yang lazat

Rasa sakit di bhagian kepala terjadi ketika neuropeptide yang merupakan zat yang mengirimkan rasa sakit ke otak. Akan tetapi, Zat capsaicin yang terkandung di dalam lada sulah dipercayai dapat menghalang keadaan tersebut sehingga dapat mengurangkan sakit kepala. Pengambilan serbuk lada sulah dengan sedikit madu dapat menjadi ubat batuk semulajadi. Madu dan lada sulah jika bergabung akan memilki sifat antibiotik dan juga menghasilkan rasa panas.Gabungan dua bahan ini memang dapat mengurangkan batuk.

Itulah tadi sedikit penjelasan tentang manfaat daripada lada sulah. Hari ini saya akan berkongsi tentang Resepi Telur Dadar yang lazat. Okey jom semak sahaja resepinya langsung…

Bahan-bahan :

  • 3 biji telur
  • garam secukup rasa
  • lada sulah atau lada hitam secukupnya

Cara-cara memasak :

  1. Memula basuh semua telur
  2. Pecahkan telur sebiji demi sebiji masuk dalam mangkuk.
  3. Masukkan garam, serbuk lada putih atau hitam.
  4. Kalau nak masukkan bawang atau tomato boleh la masa ni, ada jugak orang letak ikan bilis, kalau nak sedap goreng dulu ikan bilis tu dan kalau nak telur tu lagi sedap jangan bubuh bawang putih, letak bawah merah atau bawang besar je dah cukup.. ada masa aku letak bawang potong tapi nak elakkan anak-anak memilih dan buang je bawang tu jadi aku selalu guna bawang yang dah kisar .
  5. Tepuk laju-laju sampai agak ringan sikit.
  6. Panaskan minyak secukupnya. biasa aku letak minyak banyak sikit jadi dia kembang cantik.. kalau tak suka berminyak korang boleh letak sesudu minyak masak dalam telur tu sesiap sebelum tepuk tadi. pastu korang boleh masak atas pan atau kuali yang tak lekat minyak tu je.
  7. Goreng agak keemasan dan jangan lupa terbalikkan jugak telur tu bagi sebelah lagi bahagian tu masak ok
  8. Dah siap boleh hidangkan

Mudah sahaja kan resepi yang saya kongsikan di atas, pasti kalian bisa cuba Resepi Telur Dadar yang lazat at home. Semoga bermanfaat dan Selamat Mencuba!!

Lada sulah kaya dengan flavonoid, vitamin C dan vitamin A. Ia sangat membantu dalam menjaga tekanan darah. Anda yang mempunyai tekanan darah tinggi atau masalah yang berkaitan dengan tekanan darah disarankan mengambil lada sulah dalam diet harian. Flavonoid dan vitamin dalam lada sulah bersifat antioksidan. Selain tinggi kandungan antioksidan pada lada sulah, Lada sulah juga dapat mengurangkan garis-garis halus, kedutan dan bintik-bintik gelap yang merupakan tanda-tanda dari penuaan.

Menggunakan diet lada sulah dalam diet sehari-hari, ia dapat membantu membuatkan anda nampak lebih cantik dan awet muda.

Blog ini ialah kumpulan dari pelbagai koleksi resepi-resepi masakan Kari yang Sedap dan Lazat. Tujuan utama dari blog ini ialah untuk mengongsikan resepi-resepi Kari ke seluruh masyarakat Malaysia. Jika anda sudi, sila cuba resepi-resepi dari blog ini. Jangan lupa share ke kawan-kawan dan sanak family ye. Semoga resepi dari blog ini dapat berguna dan selamat mecuba. Terimakasih dan Semoga Berjaya.

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *